Despre pestii de acvariu – caras

Aici vei gasi tot ce trebuie pentru a creste un caras de acvariu.

Necesitatile de baza

Cea mai mare si cateodata cea mai fatala eroare a pasiunii pentru acvarii o constituie acvariul tip “bol”. Ce fel de peste poate fi conceput pentru a-si trai viata intr-un loc atat de ridicol de mic? Poate un Betta s-ar putea descurca, dar un caras auriu cu siguranta nu. Puii de caras auriu care sunt inghesuiti intr-un astfel de “acvariu” nu trec niciodata de perioada de tinerete, traind o viata scurta si trista. Unii detinatori de caras auriu se mandresc ca si-au tinut pestele viu timp de 6 luni intr-un astfel de bol. Este nostim si trist in acelasi timp pentru ca acesti oameni nu stiu ca un caras auriu traieste mult peste 10 ani intr-un acvariu de dimensiuni corecte, si au existat cazuri in care carasii au ajuns chiar la 20 de ani sau mai mult! Realitatea este aceasta: carasii aurii sunt mari, fac multa mizerie si au nevoie demult oxigen. De aceea nu pot supravietui intr-un bol, chiar daca apa este schimbata zilnic.

carasul-auriu_3Acvariul

Pentru carasii aurii este nevoie de un acvariu de o marime potrivita. Ar trebui sa incepeti cu un acvariu de minimum 100 de litri, un acvariu de o asemenea marime fiin in stare sa gazduiasca o pereche de carasi auriu destul de confortabil pentru destul demult timp. In general un acvariu cu spatiu mai mare este de preferat unuia cu spatiu mai mic, deci un vas de tip hexagon sau pentagon nu este cea mai buna locuinta pentru un caras auriu.

Filtrarea

Veti avea nevoie de un bio filtru dar si de un filtru mecanic extrem de eficient chiar si pentru un acvariu populat cu putini carasi aurii. Cel mai bine este sa folositi 2 filtre, unul dedicat filtrarii biologice, celalt filtrarii mecanice. Pastrati nivelul apei ridicat in asa fel incat sa nu se faca prea multi curenti de apa, pentru ca pestii carasi aurii se misca incet si nu sunt foarte iuti si ageri.

carasul-auriu_4Decorarea acvariului

Felul in care fiecare isi decoreaza acvariul este o preferinta personala, dar unele elemente de decor fac pestele sa se simta mai in siguranta si reduc stresul. In ciuda unor pareri cunoscute, pestilor nu le pasa daca acvariul are pietris fosforescent sau tevi din PVC sau plante asevaze intr-un anumit ornament. Ei nu pot face diferenta. Totusi, nu puteti orice element de decor daca doriti sa aveti carasi aurii. Nu folositi corpuri ascutite in care carasii (mai ales cei cu ochii bulbucati) se pot rani. Nu folositi pietris mare, pestii pot incerca sa-l inghita si bucatile de pietris i se pot bloca in gura sau in gat. Pietrisul mic si nisipul sunt si mai usor de curatat decat pietrisul mare, pentru ca mancarea si mizeria nu se duc atat de usor la fundul acvariului. Carasilor aurii le plac plantele si se bucura de prezenta lor, insa au obiceiul sa manance aproape toate plantele. De aceea nu investiti in plante scumpe care sa fie devorate de pestii dumneavoastra. Alegeti ins chimb plante ieftine si care cresc repede.

Alimentatie

Carasii aurii sunt omnivori, adica se hranesc atat cu alimente de origine vegetala, cat si cu alimente de origine animala. Totusi, carasii trebuie sa aiba in alimentatie si alimentatie vegetala, ca sa se previna anumite probleme digestive. Vegetabilele le pot fi oferite prin plantele vii din acvariu sau hranind pestele cu salata sau spanac maruntite.

carasul-auriu_2Sexul carasilor aurii

E dificil de stabilit sexul  carasilor aurii, dar nu imposibil. Masculul prezinta niste tuberculi care se dezvolta pe branhii atunci cand acesta atige maturitatea. Acestia arata ca niste puncte marunte, albe, care probabil nici nu vor fi observate decat la o examinare atenta a pestelui. Femeleel sunt putin mai mari si mai dolofane. Este aproape imposibil sa stabilesti sexul unui caras auriu pana la varsta de 1, 5 – 2 ani, si chiar dupa aceasta varsta este destul de dificil.

Intretinerea

Apa intr-un acvariu cu carasi aurii trebuie schimbata macar o data pe saptamana in proportie de 25%, dar in cel mai  bun caz de 2 ori pe saptamanai in proportie de 20 %. Filtrul mecanic trebuie curatat de doua ori pe saptamana si cel biologic la cel putin 2 saptamani. Curatarea pietrisului cel putin o data pe saptamana este necesara.

Parteneri de acvariu

Cei mai multi carasi aurii traiesc cel mai bine intr-un acvariu cu o singura specie. Puteti tine si alte specii de pesti alaturi de ai, dar trebuie sa aveti grija la speciile pe care le alegeti. Trebuie sa fie nonagresivi, sa aiba aceleasi preferinte fata de apa, si sa fie capabili sa suporte temperaturile joase: 10-25 de grade C. Zebrele Danio sunt parteneri ideali pentru carasii aurii. Pestii tropicali care iubesc apa calda nu au ce cauta alaturi de carasii aurii.

 

Sursa: http://www.agenda.ro

About these ads

Leave a comment

Filed under Animale de companie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s